Poznik Vili, izumitelj & ustanovitelj

Izjemen inovator iz Celja

Poznik Vili, izjemen inovator iz Celja, se pri svojih 80 letih lahko pohvali z izrednimi dosežki, saj je za svoje številne inovacije, od katerih je nekatere tudi patentiral, prejel veliko mednarodnih nagrad. Usmerjen je v pomoč ljudem, v izboljševanje kakovosti našega življenja, saj njegove iznajdbe, do katerih lahko dostopamo vsi, izboljšujejo počutje in zdravje. Pri uresničevanju svojih izumov je sodeloval z bolnišnicami, s kliničnimi centri, z univerzami ter z znanstveniki iz različnih strok doma in v tujini. Pri svojem delu posega na področje fizikalne medicine in informacijske tehnologije, ki ima temelje v kvantni fiziki. Temu znanstvenemu področju se v prihodnosti obeta velik razmah, zato mu nekateri pravijo tudi tehnologija tretjega tisočletja.

Inovacije Poznik Vilija posegajo predvsem na področje kakovosti vode, zraka in hrane; izboljšujejo počutje in zdravje ter naše energetsko stanje. Po izobrazbi je kovinostrugar in obratni inženir že več kot šestdeset let pa se ukvarja z inovacijami in snuje neverjetne izdelke, ki jih je mogoče tudi kupiti. Njegova izumiteljska pot se je začela že v srednji šoli. Ustvaril je že ogromno število izdelkov in je pionir na področju informiranja izdelkov. Poznik Vili se rad pošali, da ga ne zanima izdelovanje stvari, ki jih lahko naredijo tudi drugi. "Zanima me tisto, česar drugi ne zmorejo," pravi. Ko "od tam gori" dobi zamisel za inovacijo, kot pravi, se mu vedno pokaže tudi pot do njene uresničitve. Žalosti ga le, da slovenska podjetja in uradna slovenska znanost premalo zaupajo v inovacije s tega mladega znanstvenega področja, ki pa veliko obeta.

Neizčrpen vir energije

Hči Poznik Mojca je le še potrdila, da ima njen oče neverjetno ustvarjalno žilico obenem pa premore neizčrpen vir energije. Le redko si vzame čas za počitek, tudi spi zelo malo. Sam pove, da ne potrebuje veliko spanja, vsake toliko le za nekaj minut zadrema. Ko dobi idejo, takoj skliče družino, da stopijo v akcijo – in začnejo delati. "Vsak dan dobi zamisel za vsaj dva izdelka, ki bi ju želel ustvariti in ponuditi na trg," pripoveduje Poznik Mojca in doda, da ga le stežka dohajajo. V vseh letih so si privoščili le štiri dopuste, še pove, saj sta po Poznikovem mnenju dopust in počitek izguba časa.

Množica izdelkov

V številni množici Poznikovih izumov so takšni, ki izboljšujejo kakovost vode, zmanjšujejo negativne učinke iz okolja (sevanje telefonov, računalnikov …), krepijo organizem ali pa so namenjeni za medicinsko rabo. Med njimi so najbolj znani informirani kozarci (za vitalnost, proti stresu in kot pomoč pri hujšanju), informirane skodelice in vrči ter Hydronic oziroma kozarec za vso hišo (naprava, nameščena na vodovod, ki informira vodo v vsej hiši). Z napravo za lajšanje bolečin ter z napravo proti urinski inkontinenci in za zdravljenje prostate je posegel tudi na področje magnetne terapije. Tu so še izdelki, s katerimi posega na področje zaščite pred sevanji, kot sta zaščitni USB-ključek in zaščitna nalepka za telefon.

Informiranje izdelkov

Kot nam razloži dr. fizike Yuri Yatsko, "vse nosi določeno vibracijo. Vibracije je mogoče posneti in jih prenesti na drug objekt. Že v prejšnjem stoletju so razvili tehnologijo, ki to omogoča – orgonski top oz. sevalnik. Pri tem skorajda ni omejitev, saj je mogoče prenašati tako misli in želje kot tudi delovanje zdravil …" Poenostavljeno bi lahko rekli, da so informiranemu izdelku dodane informacije, ki imajo na nas pozitiven vpliv. Infomiranju kozarcev smo mu bili priča tudi v laboratoriju Poznik Vili, ki je zbral in shranil že na desettisoče informacij. V skladu z namenom izdelka izbere ustrezne informacije, nato pa jih z orgonskimi topovi prenese v izdelek. Takšen kozarec informira vodo, ta pa sprejme in ohrani informacije, s čimer se spremenijo tudi njene lastnosti. Ko zaužijemo informirano vodo, s tem informirano tudi svoje telesne celice, jim damo določen ukaz. Tako lahko voda vitalizira naše telo, nam pomaga premagovati stres ali celo shujšati. Predvsem pa je pomembno to, da je takšna voda živa, kakovostnejša. Podobno deluje vitalizator vode Hydronic, naprava, ki jo namestimo na vodovod in ki nato informira vodo v vsej hiši. Za to napravo je raziskovalna skupina Hydronic (Poznik Vili, raziskovalec vode Vili Turšič, urednik revije Misteriji Jože Vetrovec, zdravnik Vlado Magajna in elektronik Franc Resnik) leta 2000 na ameriškem sejmu inovacij v Pittsburghu prejela priznanje za najboljši izum na področju ekologije. Takšna voda, ki ji Poznik pravi živa voda, pozitivno deluje tudi na rastline in živali.

V laboratoriju - okolica Celja

Podprto z raziskavami

Poznik Vili izdeluje nadvse uporabne izdelke, katerih delovanje in učinkovitost sta skorajda neverjetna. Za preverjanje njihovega delovanja sam uporablja mišični oz. kineziološki test ter posebno nihalo, pri čemer je pomembno, v katero smer se vrti energija izdelka. Poznik Vili meni, da desnosučna energija učinkuje pozitivno, torej krepi energijo, levosučna energija pa negativno, zato vsi njegovi izdelki delujejo desnosučno. Ker pa se zaveda, da dandanes veljajo le znanstvene potrditve, pri raziskavah vplivov svojih izdelkov sodeluje s tujimi in slovenskimi znanstveniki.

Dolgoletna sodelavca Horvat Edi in Resnik Franc

Horvat Edi in Resnik Franc sta bila več desetletij tesna sodelavca Poznik Vilija. Skupaj z njim in po njegovih idejnih predlogih sta sodelovala pri ustvarjanju kopice novih izdelkov.

Nalagam ...